Sunday, 27 November 2011

Cucur Susu Lemak Manis

Assalamualaikum....

Selamat malam...baru boleh nak bersiaran hari ni hehe...siang hari memang sibuk dgn si kecik, dia nampak je ibunya nak ngadap mulalah datang duduk atas riba...aduyaiii....biasa la ada anak kecik macam ni la yer...

Setelah sekian lama tidak mengupdate blog ni...baru sehari 2 ni dapat mengadap, sebelum wan dok ngadap kat hp jer, nak update blog tu boleh...tp kalau nak upload gambar tu asyik error je, tu yg buat malas nak update tu, sekadar tulis je tak best la kan...nak la tepek gambar sekali ehehe...

Aishhhh...dok membebel plak wan ni...tajuknya kemain lg cucur susu lemak manis...tapi dok membebel je hahaha....ok la, ptg tadi wan masak cucur yg sedap ni, resepi ni wan sekodeng kat rumah kak ita (Azlita Aziz)...wan mmg suka skodeng dapur kak ita...cari je nak resepi aper...pendek kata semua ada la...pulak tu semuanya sedap2 belaka. Cucur ni mmg mabeles...lembut dan gebu sgt...pasti kids suka...wan dah byk kali buat ni....so ari ni wan nak kongsikan plak dgn kwn2 kat sini...

Kak Ita...izinkan wan cnp kat blog wan yer....

Cucur Susu Lemak Manis

1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sk baking powder
1/2 sk bicarbonate soda
6 sb susu manis (lebihkan jika suka)
1/2 cawan susu segar/cair
garam secukup rasa

Ayak bahan2 kering ke dalam mangkuk.Masukkan susu manis dan tuang susu segar atau cair sedikit2 sambil dikacau hingga adunan licin dan sebati. Goreng cucur dalam minyak yang panas sambil dibalek2kan untuk mendapatkan cucur yang bulat gelembong hingga keperangan Angkat cucur dan hidangkan.
 

No comments:

Post a Comment

takkan baca jer....komen la sikit :)