Wednesday, 28 December 2011

Apam balik

Assalamualaikum w.b.t....

Apa khabar semua? terasa lama dah tak update blog ni..banyaknya habuk dan dah mula bersawang dah ni ehehe...masa tak mengizinkan untuk jenguk kat sini, ujung minggu lepas sibuk dok settlekan cop nama dan balut buku anak2 sekolah, tak nak la buat last2 minute nanti kelam kabut plak nanti, tinggal nak jahit nama dan lencana je lagi ni.

Minggu lepas juga Along (Hakim) kena lelah lagi...pastu sikecik ni plak yang lelah, dua orang lelah..tu yang tak berkesempatan nak masuk dapur ni...masak tetap masak cuma tak dan nak letak n3 kat sini. So malam ni ambik kesempatan nak jenguk kejap..ni pun semua dah tido kalau tak mmg tak berpeluang nak ngadap ni..si kecik ni jelez kalau tgk wan pegang lappy jer terus nak rebut.

Apam balik ni minggu lepas lg wan buat, layan anak2 yg mintak apam ni, tp apam ni tak letak jagung manis coz anak2 wan tak suka, so wan gantikan dengan coklat rice dan coklat cip...ermmm..sedap jugak la layan tekak ni, nak plak makan petang2 time ujan gini. Apam ni resepi dari Chef liza...sesuai utk kudapan makan petang. Bahan2nya pun simple jer dan cepat penyediaannya...

Resepi: Chef liza 
Rujukan: Senangnya memasak....kuih muih

Apam balik
Bahan A
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 4 sudu teh serbuk penaik
  • 1/2 sudu teh garam
BAHAN B
  • 2 cawan susu segar @ (1 cwn susu cair tambah 1 cawan air)
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 biji telor
BAHAN C
  • 1 cawan jagung krim
  • (blh juga gantikan jagung dengan hirisan pisang atau coklat cip)
Cara2 membuatnya
  1. Gaulkan semua bahan A didalam mangkuk besar.
  2. Masukkan semua bahan B dan kacau rata.
  3. Panaskan kuali non-stik dan sendukkan adunan.
  4. Tutup kuali non-stik dan biarkan adunan tiga suku masak.
  5. Letakkan jagung krim.
  6. Lipat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

takkan baca jer....komen la sikit :)