Wednesday, 28 December 2011

Apam Salju

Assalamualaikum w.b.t

Selamat petang......

Alhamdulillah dah siap mengukus apam salju, lamanya tak masak apam...kalau tak silap awal tahun ari tu masak apam...masa tu ade kazen ngan anak buah kat umah ni, pastu mmg dah tak berkesempatan nak masak apam lg, masa tu baby Irfan kecik lg...mmg susah kalau nak masak2 makanan yg ambik masa lama ni, nak plak nak kukus apam ni.

Ari ni entah macam mana terpanggil nak masak apam...syukur sempat siapkan sebelum sikecik bgn dari tidur, kalau tak alamatnya mmg kena masak sambil berdukung la. Dah lama sangat tak masak apam rasa macam ade yang tak kena jer ngan apam ni...rupa2nya....lupa nak balut tutup ngan kain...jadi permukaan apam tu macam bulan la hahaha....apa pun dan makan pun apamnya..puas ati dapat makan byk...selalu kalau bl 2 hinggit dapat la 5 bijik jer...


Jd biru mata hitamku heheh...anak2 la pilih nak kaler ni..biasa la budak laki mesti suka kaler biru..nak wat pink tak nak katanya...sbb mereka orang laki nanti pondan la pilih pink...ade plak macam tu heheh...
Kak Yati...izinkan wan c&p kat sini yer....


 Resepi:yatiememories

Bahan-bahannya.
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
  • 2 1/2 cwn air
  • 2 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
  1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

No comments:

Post a Comment

takkan baca jer....komen la sikit :)