Wednesday, 21 December 2011

Ikan bawal masak stim

Assalamualaikum w.b.t
Selamat petang semua..tengah wat aper tu..tidor ker, seronoknya kalau ada kesempatan untuk tidur siang hari ni..dah lama wan tak merasa tidur petang nih. Anak wan yang kecik 2 orang ni tidur tak sama2...kalau waktu tidur dia orang sama bolehlah ibunya tumpang sekatil heheh...elok si abang tidur...si adik seronok dok main...elok si abangnya bangun...si adik plak tidur...ermmm..takder can la ibu nak tidur cang gini...
Oklah...wan boleh bersiaran ni sbb anak kecik tu tidur...wan pun baru jer lepas masak..kang kejap lagi bangun la si kecik tuh.agak2 sempat tak ibu nak taip resepi ni...wan masak bawal emas stim..en somi la beli bawal smp 4 ekor ari tuh...ari2 dok makan bawal la..nak biar lama2 dalam fridge tu tak best plak.
Wan ambik resepi dari Kak An periuktanah ..sbb sebelum ni wan tak pernah masak bawal stim..biasanya masak siakap jer..

Ikan bawal masak stim 
Bahan-bahan:

1 ekor ikan bawal 
1 inci halia dihiris panjang-panjang, nipis
1 labu bawang besar- belah dua- dihiris nipis membujur
1 batang serai- hiris nipis (boleh juga kalau diketuk sahaja)
1 tangkai cili merah- hiris serong
3 tangkai cili api- ketuk
5 biji lada hitam- tumbuk halus
1 sudu teh pati asam jawa Adabi dicampur dengan 1/2 cawan air
2 biji limau kasturi diperah airnya
sedikit garam

Cara membuatnya:

1. Didihkan air kukusan. Lumur ikan dengan garam. Masukkan ke dalam bekas tahan panas. Taburkan semua bahan ke atas ikan. Masukkan juga air asam jawa dan perahan limau kasturi. Kukus ikan selama 15- 20 minit. Cucuk ikan dengan garpu untuk mengetahui ikan telah masak.

2. Keluarkan ikan daripada kukusan dan sedia utk dihidang



No comments:

Post a Comment

takkan baca jer....komen la sikit :)