Thursday, 29 December 2011

Ikan Singgang

Selamat petang...

Cuaca dah mula redup kat luar tu, basah lagi la en somi balik keja nanti, musim2 ujan gini suruh naik keta tak nak, best lagi naik motor katanya, tak payah nak bayar tol..kalau pegi dengan keta nak kena gerak awal la dari rumah, kalau tak terperangkap dalam jem plak.

Untuk makan malam ni wan masak ikan tongkol singgang, semestinya feberet wan dan en somi, nak plak makan dengan ulam2 cicah budu....walllaaaa weiiii...sedapnya, tak sabar nak tunggu en somi balik kerja.

Ikan Singgang (my style)

Bahan-bahan:
  • 5 ulas bawang merah (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih(dihiris)
  • 5 keping asam keping
  • 1 inci belacan (optional)
  • 3 inci lengkuas (dihiris)
  • Cili padi (optional)
  • Bendi (optional)
  • Air
Cara-cara membuatnya:
Masukkan semua bahan kedalam periuk kecuali bendi dan cili padi, setelah mendidih masukkan bendi dan cili. Renihkan sekejap dan sedia untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

takkan baca jer....komen la sikit :)