Thursday, 22 December 2011

Stew Ayam

Assalamualaikum...
Selamat petang...

Dah lunch ker??? menu aper?? Wan baru jer siap masak stew ayam ni, first masak stew ayam...sedap... heheh puji diri sendiri tp resepi bukan rekaan sendiri. Kalau resepi sedap dan ringkas ni dah tentu la dari Chef Liza.
Resepi: Chef Liza
Rujukan: Senangnya memasak...Ayam

Stew Ayam
Bahan A
  •  500 gram ayam
  • 2 tangkai daun sup
  • 2 tangkai daun bawang
  • 1 batang lobak merah
  • 1 biji tomato (potong 4)
  • 2 sudu makan minyak masak
Bahan B (dibancuh)
  • 1/2 cawan air
  • 1 sudu teh tepung jagung
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • Garam secukup rasa
Bahan C (dihiris)
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 biji cili merah
Cara2 membuatnya:
  1. Ayam dibuang kulit, dipotong kecil dan bersihkan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga layu.
  3. Masukkan ayam dan kacau rata.Biarkan hingga lembut.
  4. Masukkan semua sayur kecuali daun bawang dan daun sup.
  5. Apabila layu masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata. Biarkan mendidih.
  6. Tutup api kemudian taburkan daun bawang dan daun sup.
  7. Hidangkan dengan nasi ataupun roti.

    No comments:

    Post a Comment

    takkan baca jer....komen la sikit :)