Friday, 30 December 2011

Super moist chocolate cake

Assalamualaikum...

N3 ni dah lama buat pun, belum berkesempatan lagi untuk buat yg terbaru, atas permintaan beberapa orang rakan yang minta resepi kek ni, baru hari ni sempat nak masukkan, minta maap la yer sbb lama menunggu. Penyediaan kek ni very la easy but sedap gebu dan mulus jer kejadiannya..nak tau kena la buat dan cuba sendiri heheh.....

Masa masak kek ni besday anak yang sulung..sebiji abahnya tempah, kira yang ni sbg tambahan gtu. So hiasan tu besday boy la yang hias bintang dan bulan tu.

Super moist chocolate cake

Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 2 biji telur kuning
  • 1 1/2 cawan mentega
  • 1 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 cawan air panas
  • 1 1/2 sudu kecil esen vanila
  • 1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara membuatnya:
    1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telor satu persatu dan pukul hingga rata.
    2. Tapis tepung, serbuk koko dan soda bikarbonat sebanyak 3 kali.
    3. Kemudian masukkan adunan tepung itu tadi berselang seli dengan air. Bancuh hingga rata.
    4. Masukkan adunan kedalam loyang berukuran 9 inci. Masukkan kedalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 darjah celcius. Setelah sejuk, bolehlah letakkan toping coklat.
Topping:

-Sekeping coklat masakan van houtan (atau mana2 pilhan anda)
-susu cair lbh kurang 10ml.
-1 sudu besar mentega
(masakkan coklat secara double boiler, apabila coklat cair masukkan susu dan mentega)

No comments:

Post a Comment

takkan baca jer....komen la sikit :)