Wednesday, 18 January 2012

Bawal Masak Sambal Kicap

Assalamualaikum...
Lamanya tak update blog ni...last week sikecik asyik meragam jer sbb kurang sihat...selsema dan batuk. Sekarang Alhamdulillah selsema dan batuk dah ok but still lagi dok merengek....hmmm...apa yang tak kena pun tak tahu la, mungkin nak tumbuh gigi atau bla...bla...bla..huhu..tak dapat nak kata aper huhu....badan ni dah rasa penat sangat dengan karenah sikecik ni...nak buat kerja umah pun susah, nak tak nak kena buat jugak tapi berdukung je la..Hanya Allah sajalah yang tahu perasaan ni...

Oklah...memandang dah lewat malam...tak nak tulis panjang2 kat sini...terus kita bercerita pasal tajuk n3 ni yer..ikan ni wan masak petang tadi...bawal lagi haha....asyik n3 bawal je..pergi pasar lewat sangat..dah takde ikan lain yang berkenan dihati...semuanya kurang memuaskan...tinggal bawal ni jer yang cantik dipandang..tu pasal la husband sambar ikan ni lagi...dah asyik masak bawal je..tak tahu dah nak wat menu aper lagi...aper yang terlintas dihati je la.


Resepi:Koleksi Cik Wan

Bahan-bahan:
Bahan A:
  • Ikan bawal
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 3 helai daun limau purut (dikoyak)
  • 3 sudu makan sos tomato
  • 3 sudu makan sos tiram
  • 5 sudu makan sos cili
  • 5 sudu makan kicap
  • 1 labu bawang besar (dipotong bulat)
  • Garam (jika perlu)
Bahan Kisar:
  • 15 tangkai cili kering
  • 5 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 cawan air
Cara2 membuatnya:
  1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam dan kunyit.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dengan serai sehingga wangi dan garing.
  3. Masukkan daun limau purut, sos tomato, sos cili, sos tiram, kicap dan bawang besar yang dipotong bulat.
  4. Masakkan sehingga pecah minyak dan tuangkan keatas ikan yang telah digoreng.

No comments:

Post a Comment

takkan baca jer....komen la sikit :)