Wednesday, 18 January 2012

Cek Mek

Antara kuih peberet wan ni...ingat masa zaman sekolah2 dulu...musim orang kampung menanam keledek jer boleh dikatakan tiap2 minggu buat kuih cek mek ni...sekarang ni jarang2 sekali jer masak kuih ni...jom kita jenguk resepi kat bawah ni...(malas nak taip...nak berceloteh panjang dah...ngantuk ehehehe)

Bahan2:
  • 500gm keledek (wan guna 4 ketul keledek saiz sederhana)
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • garam secukup rasa
  • 1 biji telor (optional)
  • minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
  1. Rebus keledek dengan sedikit garam hingga empuk.
  2. Buangkan airnya dan lenyek hingga lumat.
  3. Gaulkan dengan tepung gandum.
  4. Bentukkan bujur dan masukkan gula pasir kedalamnya.
  5. Kemaskan bentuk kuih supaya gula tidak terkeluar.
  6. Goreng dengan menggunakan minyak yang banyak dan panas...api kena slow yer....
  7. Angkat kuih dan toskan minyak......

No comments:

Post a Comment

takkan baca jer....komen la sikit :)