Thursday, 12 January 2012

Pancake

Assalamualaikum semua...

Cuaca redup sungguh kat Bdr Seri Putra pagi ni...awal pagi lagi dah gerimis, anak2 nak bangun mandi nak ke sekolah pagi tadi semua dok tergeliat nak bangun....sejuk katanya, tidur lagi best ni....Alhamdulillah ari ke3 ujan sejak tahun baru 2012 ni...masa anak2 start sekolah ari tu cuaca ceria sungguh tp kesian plak kat anak2 balik dari sekolah dek kerana cuaca panas terik...
hurmmm...biasa la manusia ni kan...kalau panas mintak ujan...kalau ujan mintak plak nak panas...cuba la belajar bersyukur heheh.....

Pagi ni sempat masak pancake jer, sbb sikecik 2 orang ni awal2 pagi dah bangun..tak leh lah ibu nak lama2 kat dapur...naik bingit telinga ni sikecik dok menangis2 mintak nak dukung...awal pagi memang selalu bising..macam2 permintaan..sibuk plak ngan 3 si abang nak pegi sekolah lagi...kesian abah...ibu tak dapat nak layan abah pagi2..asyik dok layan anak2 jer...apapun..tq darling sebab memahami keadaan ni hehe...



Resepi pancake ni dah lama dok kat waiting list, dah macam2 pancake sebelum ni mencuba, pagi ni cuba resepi dari Hana..sedap dan gebu jer. Anak2 suka sangat...katanya macam makan pancake kat McD jer...haaa...lepas ni tak yah pancake McD lagi la yer...ibu masak je...boleh makan puas2.....tak nak dok citer panjang2 la sbb dah lewat ni nak masak utk 3 bujang yang sekolah tu...kejap lagi kol 11 si angah balik dari sekolah agama, kol 12.30 alang plak balik dari tadika dan pukul 1 along plak balik...balik jer terus nak ngadap makan....kejap2 lagi plak sibuk ngan sikecik ni nak tido la bagai.....

Hana...izinkan wan cnp resepi pancake kat sini yer....

 Resepi:hanamemories

Bahan-bahan:
  • 2 biji telur
  • 6 sudu butter - cairkan
  • 21/2 cwn tepung naik sendiri
  • 2 sudu teh baking powder
  • 2 sudu besar gula
  • 2 cawan susu segar
  • 2 sudu besar lemon juice - optional
  • secubit garam
Cara-cara
  • Campurkan ke semua bahan dan blend hingga sebati.
  • Biarkan sebentar dalam 10 minit.
  • Cedok sesenduk adunan dan masak sehingga habis.
  • Hidangkan panas2 dengan topping pilihan

2 comments:

  1. Emmm..pancake...sedap buat bekpas ni...kan :)

    ReplyDelete
  2. Cik cek...anak2 wan ni kalau pancake ni tak kira waktu,kalau ptg dia rasa nak mkn..time tu jg jg dia request heheh...layannn je la...

    ReplyDelete

takkan baca jer....komen la sikit :)